Radiohobby.nl

Hét forum over radiocommunicatie!
Het is nu 18 sep 2018 16:22

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
Ongelezen berichtGeplaatst: 08 nov 2007 00:52 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
Haai,

Ik zat daarnet nog eens ff met die VOX van FRN te spelen..
Het probleem was namelijk dat als ik dicht in de buurt van m'n CB Gateway kwam de VOX regematig uitschakelde terwijl ik gewoon aan het moduleren was.

Bij een PMR zit er natuurlijk CTCSS onder de modulatie dus dat pakt de VOX op van FRN.. maar bij bakkies heb je dat (nog) niet, dus daarom viel de Vox elke keer af bij stilte..


Nou had ik de VOX erg gevoelig gezet, maar toch herkend de VOX niet het verschil tussen m'n bakkie in ruststand (bij geen ontvangst) of als ik met een ander bakkie zend zonder audio..


Dus, Nu moet ik dus een terug koppeling maken via de compoort naar FRN toe dat het bakkie in ontvangst mode staat.. nou is mijn eerste vraag: Kan dat via dezelfde compoort maar via een ander pinnetje dan degene die het bakkie aanstuurd???? want zou mooi zijn!


Ok, nu moet er dus ergens vanaf de print van het bakkie afgetapt worden.. mooiste zou zijn het Squelchboard van het bakkie.. dus gaat de squelch open (zodat je ruis hoord) dat er dan bijvoorbeeld 5 volt op de draad komt te staan, of juist niet, dat maakt niet uit.. Want dan kan je dat terug koppelen naar de compoort..

Maar nou is mijn vraag: Weet iemand of dat inderdaad zo werkt. dus dat er ergens een spanning op komt te staan als de squelch opengaat..


Wat een andere oplossing zou zijn is dat je een bakkie pakt waar ledjes opzitten voor de signaal meter.. ik heb hier toevallig nog een oude Maxon1000 liggen die dus 4 leds heeft:
signaal aanduiding: 1, 5, 9, +30

Als je dan vanaf signaal 1 aftapt heb je dus iets waar je wat mee kan..
Je zou dan eventueel de signaal potmeter in de Maxon kunnen gebruiken om de 'nieuw gemaakte' squelch af te regelen op degewenste stand..

de Oude Squelch zou je zelfs contine open kunnen zetten dat het bakkie continu ruist.. dit laad FRN toch niet door als hij geen signaal krijgt van de signaal meter.


Maar nu gelijk ff een vraag aan Edwin: met de Vox kan je de Courtesy Delay instellen.. volgens mij is dat de tijd voordat de VOX reageerd zodat bij het licht aandoen niet gelijk de gateway ff gaat zenden..

Maar dit zou je dan ook in moeten kunnen stellen bij dat ingangs signaaltje vanaf de Squelch / Signaal meter.. denk dat het anders best eens problemen zou kunnen geven..



pff, word weer een heel project :)

Martijn..!

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 08 nov 2007 01:18 
Offline
Member

Geregistreerd: 08 aug 2006 01:01
Berichten: 198
Ik heb zelf ook een maxon 1000 liggen,

en je kunt beter niet die ledjes gebruiken om een relais ofzo open te gooien,

Die ledjes zijn namelijk onafhankelijk van je squelch-knop en geven alleen aan of er een signaal binnenkomt,

Mocht je toch niet anders willen gebruiken, gebruik dan het 4de ledje. je moet best een sterk (en helder) signaal hebben wil je die aankrijgen (lokale stations dus)

_________________
k-po pb1000r, Kenwood tk3101, ubz-lj8, mtlogic wt37, cb: maxon 1000, president dipool antenne


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 08 nov 2007 01:19 
Offline
Member
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 feb 2006 20:53
Berichten: 383
Woonplaats: Boxtel
Ja een heel verhaal haha :wink: Maar dat van die signaal meter is nog niet eens zo`n gek plan. Je kunt dit dan als een soort ctcss gaan gebruiken. De vox opent dan alleen als ie een bepaalde sterke modulatie ontvangt (bijv 9) Alle andere stoorsignalen die daaronder blijven worden niet doorgegeven. Dat lijkt me leuk mits het te maken valt :D

_________________
Gatewayoperator LPD 434.1500 (19WRC676) & PMR 446.0812 ctcss 20 (TEST)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 08 nov 2007 01:37 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
sneek-frn schreef:
Ik heb zelf ook een maxon 1000 liggen,

en je kunt beter niet die ledjes gebruiken om een relais ofzo open te gooien,

Die ledjes zijn namelijk onafhankelijk van je squelch-knop en geven alleen aan of er een signaal binnenkomt,

Mocht je toch niet anders willen gebruiken, gebruik dan het 4de ledje. je moet best een sterk (en helder) signaal hebben wil je die aankrijgen (lokale stations dus)


Als je de Maxon open schroeft zie je dat er 4 potmeters inzitten. (als ik het goed heb, is al weer wat jaartjes geleden)

Namelijk voor: Modulatie, Squelch, Output power, Signaal aanduiding.

Als je aan die potmeter voor signaal aanduiding gaat draaien zou je in principe een ver station Signaal 9 binnen kunnen laten komen.. maar andersom ook. je kan ook mensen die normaal signaal 9 bij je binnen komen dan signaal 1 laten binnen komen..

op die manier kan je er dan toch een soort van Squelch van maken? omdat het af te regelen is.....

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 08 nov 2007 01:39 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
maikelv schreef:
Ja een heel verhaal haha :wink: Maar dat van die signaal meter is nog niet eens zo`n gek plan. Je kunt dit dan als een soort ctcss gaan gebruiken. De vox opent dan alleen als ie een bepaalde sterke modulatie ontvangt (bijv 9) Alle andere stoorsignalen die daaronder blijven worden niet doorgegeven. Dat lijkt me leuk mits het te maken valt :D


Hehe :) tja aan de andere kant kan je dat nu met de standart Squelch ook, gewoon helemaal dicht draaien en dan ontvang je ook alleen sterke stations.. :)

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 08 nov 2007 01:41 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
in die Maxon zitten er zelf 5, namelijk 2 voor Signaal aanduiding:
Signaal aanduiding RX, en Signaal aanduiding TX

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 08 nov 2007 08:03 
Offline
Member
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 sep 2005 08:30
Berichten: 620
Woonplaats: Teteringen
FRN is via dezelfde compoort aan te sturen als waarmee FRN de tranceiver aanstuurt. De squelch setling time of squelch dendertijd, is de tijd dat de VOX van FRN niet reageert nadat de zender is aangestuurd om te zenden. FRN bedient als het ware de PTT-konp van de bak. Als de knop wordt losgelaten, kan er heel kort een plop of een krak uit de bak komen. De squelch setling time moet zodanig worden afgeregeld dat na deze plop of krak de VOX weer actief naar het signaal gaat luisteren.
Een tweerichtingssturing via de compoort of USB werkt veel beter. Squelch dendertijd is dan niet meer van belang. Je zou in het schema van het apparaat kunnen kijken waar het signaal bij de audioversterker wordt dicht geknepen. Meestal gebeurt dit door een lijntje die van het ontvanger/demodulator IC komt. Als je geen schema hebt, maar wel de code van dat IC, kun je de datasheet opzoeken op internet. Je kunt ook op elk pootje meten met squelch open en dicht. Er is vast wel een spanninkje te vinden die op en neer floept.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 09 nov 2007 00:51 
Offline
Member

Geregistreerd: 31 mei 2007 15:55
Berichten: 145
Woonplaats: Groningen
Ik heb hier een Midland model 77-104 met 4 leds, die bij ontvangst niet constant branden maar ook flikkeren.
Bijv. bij tussen S5-S9, S5 ligt volledig op en S9 knippert. Het zou niet zo moeten zijn dat het relay gaat klappen.

@Edwin:
Zou je op die LED stuur IC ?? daarvan op de ingang ook een gewone meter kunnen aansluiten zodat je een gewone analoge meter hebt?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 09 nov 2007 01:05 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
René schreef:
Ik heb hier een Midland model 77-104 met 4 leds, die bij ontvangst niet constant branden maar ook flikkeren.
Bijv. bij tussen S5-S9, S5 ligt volledig op en S9 knippert. Het zou niet zo moeten zijn dat het relay gaat klappen.


idd, misschien een klein elcotje over die Led zetten.. mgoed dan ben je aan het prutsen..

mooiste oplossing is aftappen van Squelch board

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 09 nov 2007 14:25 
Offline
Member
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 sep 2005 08:30
Berichten: 620
Woonplaats: Teteringen
Citaat:
Zou je op die LED stuur IC ?? daarvan op de ingang ook een gewone meter kunnen aansluiten zodat je een gewone analoge meter hebt?

Het signaal dat aan dat IC wordt aangeboden, zou je aan een analoge meter kunnen aanbieden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling