Radiohobby.nl

Hét forum over radiocommunicatie!
Het is nu 17 okt 2018 18:51

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
Ongelezen berichtGeplaatst: 14 feb 2011 20:26 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
Beste FRN'ers,

Een aantal jaar geleden heb ik een interface gebouwd en een pmr gateway gedraaid met een Kpo pb1000 pmr. Dit werkte prima. De interface zorgde ervoor dat de Kpo kon zenden.. de terug koppeling van de pmr naar frn gebeurde dankzij de Vox functie in frn.
Dit heeft een hele tijd prima gedraaid en ik was tevreden.

Een tijd later leek het me leuk om er een 27mc gateway naast te draaien omdat het bereik van een 27mc tranceiver een stuk groter is dan die van een pmr.

Toen weer een interface gebouwd op dezelfde manier als voor de pmr.
Dus de interface zorgde weer voor het zenden van het bakkie. De terug koppeling van het bakkie naar frn gebeurde dankzij de Vox.

De 27Mc gateway heeft toen een paar dagen gedraaid, alleen toen viel me het volgende probleem op.
Als je via de 27Mc gateway werkte en je was dicht in de buurt van de gateway (dus keihard S signaal), dan viel de gateway (Vox) regelmatig af bij adempauzes omdat er dan even 0 audio signaal was. Stond je wel een eind van de gateway af dan had je dat probleem niet (ivm lichte ruis onder het audio)
Dit probleem komt natuurlijk doordat er op 27Mc geen CTCSS word gebruikt. Bij de PMR gateway werd CTCSS wel gebruikt dus bij adem pauzes zat er toch altijd nog een lichte CTCSS toon onder het audio die de Vox nog detecteerde.

Toen ben ik gaan denken hoe dit probleem opgelost kon worden dus toen heb ik het bakkie open geschroefd en het squelchboard afgetapt. Gaat de squelch open (doordat het bakkie iets ontvangt) dan word de compoort aangestuurd zodat FRN weet dat tie moet zenden.
Het Vox word dan niet meer gebruikt dus het hele 'vox afval' probleem is hierbij opgelost.


Wat me toen ineens opviel was hoe snel de gateway reageerde. De vertragingen van de Vox waren natuurlijk weg. Stopte je met zenden naar de gateway dan viel deze ook meteen af en ging frn meteen in ontvangst mode zonder nog 1 of 2 seconden te wachten wat de Vox normaal doet.

Ik vond dit zo goed werken dat ik dit trucje met de squelch aftappen ook met m'n PMR wilde doen. Deze was vergeleken met de 27Mc gateway ineens heel traag :)
Maar omdat de meeste pmr's gebouwd zijn met SMD zag ik het eigenlijk niet zitten om een portofoon open te slopen en te gaan lopen solderen.


Maar vorige week was ik met een Puxing portofoon aan het testen. Ik wilde weten op welke ring van de mini jack de audio output zat.
Toen zag ik met m'n multi meter dat er op de audio ring bij Puxing portofoons 0,1 volt gelijkspanning staat wanneer de squelch dicht staat en 0,8 volt gelijkspanning wanneer de squelch open staat. (maakt niet uit of het volume op 0 of op 100% staat)
Ik heb hetzelfde ook getest met een oude Alinco DJS-41C lpd portofoon en daar loopt de gelijkspanning zelfs van 0 t/m 1,5 volt op de audio output.


Dus mocht iemand nog eens van plan zijn om de squelch af te tappen van een pmr/lpd portofoon, je kan het gewoon aftappen uit de audio output! Waardoor je gateway super snel word!



Martijn

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Ongelezen berichtGeplaatst: 14 feb 2011 22:19 
Offline
Member
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 sep 2005 08:30
Berichten: 620
Woonplaats: Teteringen
Hoi Martijn ik heb hier een interface uit duitsland liggen die mogelijkheden bied met het op afstand instellen vande squelchen het doorgeven van de sibnaal sterkte. Ben nog bezig om FRN Client ervoor aan te passen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Ongelezen berichtGeplaatst: 15 feb 2011 12:33 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
Hey Edwin,

Zou je me daar wat meer over willen vertellen??
Is die interface bedoeld voor 27Mc gateways??


En nu ik er zo over nadenk, kan een geluidskaart die gelijkspanning niet detecteren?
Als dat zo is dan zou het softwarematig in FRN gebouwd kunnen worden.
Dat zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn want dat houd dan in dat iedereen met z'n oude interface de Vox niet meer hoeft te gebruiken maar een gelijkspannings detector (die dan regelbaar is van bijvoorbeeld 0 t/m 2 Volt bijvoorbeeld)

Groetjes,
Martijn

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Laatst bijgewerkt door DoDiGaN op 15 feb 2011 12:49, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Ongelezen berichtGeplaatst: 15 feb 2011 12:43 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
Ik heb het gelijk getest of de geluidskaart de gelijkspanning kan detecteren.

Heb m'n Alinco DJ-S41C lpd portoon direct aangesloten op de mic input van m'n laptop.
Daar Cooledit op record gezet en dan de squelch open gedaan en daarna weer dicht met het volume op 0.

http://www.xs4all.nl/~pd2nlx/www/radiohobby.nl/frn_lpd_output_dc.JPG

Zoals je ziet kan je de gelijkspannig zien, maar helaas kan een geluidskaart dus geen gelijkspanning detecteren :(
Waarschijnlijk komt dit door een 1 op 1 trafo.


Martijn

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Ongelezen berichtGeplaatst: 15 feb 2011 23:59 
Offline
Member
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 sep 2005 08:30
Berichten: 620
Woonplaats: Teteringen
Meer info volgt nog. Eerst nog wat servers in het gareel brengen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Ongelezen berichtGeplaatst: 18 sep 2011 22:28 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
Edwin schreef:
Hoi Martijn ik heb hier een interface uit duitsland liggen die mogelijkheden bied met het op afstand instellen vande squelchen het doorgeven van de sibnaal sterkte. Ben nog bezig om FRN Client ervoor aan te passen.


Hey Edwin, hoe staat het hiermee??

ben zeer benieuwd!


Grtz,
Martijn

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Ongelezen berichtGeplaatst: 19 sep 2011 07:11 
Offline
Member

Geregistreerd: 05 sep 2006 20:40
Berichten: 697
Woonplaats: Enschede
Hey, Martijn heb jij een nieuw qth ? Ik dacht dat je ergens in zeeland zat ?

_________________
http://www.zendamateur.com/
http://www.cbforum.nl/
http://www.twentserelaisstations.nl/


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Ongelezen berichtGeplaatst: 19 sep 2011 07:50 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
Ja klopt Frank, Eerst Zierikzee, toen Voorburg en nu Amsterdam ;)

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Ongelezen berichtGeplaatst: 20 sep 2011 22:07 
Offline
Member

Geregistreerd: 07 feb 2008 18:02
Berichten: 9
Woonplaats: Den Haag
Heeeej Martijn jonge,

Wat jij geprobeert hebt met spanning detectie op de geluidskaart gaat uiteraard niet werken als je de geluidskaart ook voor het audio gebruikt, meschien wel op een tweede geluidskaart.

Maar ik zie het niet voor me hoe je nou echt de squelsh bestuurd door middel van een geluidskaart.
de squelsh moet op radio niveau bediend worden en niet op pc niveau.

Maar om het allemaal nog wat duidelijker te maken voor iedereen,
Had jij iets in gedachten om dan van je signaal meter circuit een spanning af te takken en dat naar je geluidskaart te voeren?

En daar heb je niet persee een geluidskaart voor nodig.
Je kunt een picie progen die de spanning meet en dat omzet naar comport of usb signaaltjes en de software doet de rest en is dan instelbaar op software niveau.

Wat je eigenlijk zoekt is een stukje electronica die de draaiknop van de squelsh vervangt en dat stukje electronica stuur je aan vanuit de pc en dat zou via frn moeten kunnen.
Er zijn printjes waarmee je door middel van tiptoetjes het volume van een audio signaal harder en zachter mee kunt zetten dus een digitale potmeter.
En dat in de plaats van de squelsh potmeter, iets in die geest dat zou nog veel mooier zijn.
Op diezelfde manier kun je dan ook een rf gain en eigenlijk kun je op die manier alle knoppen vervangen, zolang het potmeters betreft en druk knopjes en schakelaartjes kun je ook aansturen
net zoals dat je met de interface de ptt knop vervangen hebt.

Rody

_________________
http://www.spaceserver.nl
http://www.wifi-denhaag.nl
http://www.freeradionetwork.eu
http://www.rcforces.com
http://www.fxdx.org


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Ongelezen berichtGeplaatst: 20 sep 2011 23:52 
Offline
Member

Geregistreerd: 18 dec 2005 14:00
Berichten: 317
Woonplaats: Zierikzee
Crashjuh schreef:
Heeeej Martijn jonge,

Wat jij geprobeert hebt met spanning detectie op de geluidskaart gaat uiteraard niet werken als je de geluidskaart ook voor het audio gebruikt, meschien wel op een tweede geluidskaart.

Maar ik zie het niet voor me hoe je nou echt de squelsh bestuurd door middel van een geluidskaart.
de squelsh moet op radio niveau bediend worden en niet op pc niveau.

Hey Rody!

EINDELIJK zit jij op dit forum zeg :) haha ;)

Maar je haald een paar dingen door elkaar..

Eerst had ik ontdekt dat die porto's gelijkspanning lekken. 0,7 tot 1,5 Volt ben ik tot nu toe tegengekomen.

Ik dacht als je geluidskaart dat zou detecteren, dus dat (ff gezien in Cooledit) die 0 lijn 0,7 volt omhoog gaat en daar dan het audio overheen gaat (dus een stuk boven het midden) dan zou je software matig dat moeten kunnen detecteren. Cooledit kan tenslotte ook zien dat de wisselspanning (audio) dan niet zwaaid met het 0 punt als middelpunt..

Maar helaas, dat werkt dus niet.. zie het plaatje een paar post naar boven.
Toch vind ik het wel leuk dat je toch de gelijkspanning een beetje kan zien in dat plaatje.
Aan het begin en aan het einde.. maar toch zit er iets van een trafo'tje ofzo tussen waardoor die langzaam naar 0 zakt.

Citaat:
Maar om het allemaal nog wat duidelijker te maken voor iedereen,
Had jij iets in gedachten om dan van je signaal meter circuit een spanning af te takken en dat naar je geluidskaart te voeren?

Nee :), die (externe) signaal meter spanning is weer iets anders :)
Nadat ik met Cooledit had gezien dat detectie via de geluidskaart niet werkte en nadat Edwin over die signaal meter spanning begon ben ik daar toen over gaan brainstormen.

Crashjuh schreef:
En daar heb je niet persee een geluidskaart voor nodig.
Je kunt een picie progen die de spanning meet en dat omzet naar comport of usb signaaltjes en de software doet de rest en is dan instelbaar op software niveau.

Wat je eigenlijk zoekt is een stukje electronica die de draaiknop van de squelsh vervangt en dat stukje electronica stuur je aan vanuit de pc en dat zou via frn moeten kunnen.
Er zijn printjes waarmee je door middel van tiptoetjes het volume van een audio signaal harder en zachter mee kunt zetten dus een digitale potmeter.
En dat in de plaats van de squelsh potmeter, iets in die geest dat zou nog veel mooier zijn.
Op diezelfde manier kun je dan ook een rf gain en eigenlijk kun je op die manier alle knoppen vervangen, zolang het potmeters betreft en druk knopjes en schakelaartjes kun je ook aansturen
net zoals dat je met de interface de ptt knop vervangen hebt.

Rody

Nou dat was ongeveer het idee. :)

Maar Rody stel je voor je pakt een 27MC bakkie met externe signaal output.
Daar meet je de spanning van en via een PICie vertel je tegen de compoort (aan FRN dus) hoe hard het signaal is.

Als FRN dan word aangepast dan zou het mooi zijn dat FRN dan de squelch drempel bepaald.
Op het bakkie zet je gewoon de squelch wagenwijd open en FRN bepaald wanneer er onder een bepaalde drempel komt qua S Signaal dat tie dan niet meer gaat zenden naar een gespreksgroep.
Als de Admins de squelch drempel van een gateway op afstand op deze manier kunnen regelen dan is het helemaal perfect lijkt me qua 27Mc gateways betreft.

De squelch afstellen van een 27Mc gateway is echt moeilijk, waar kies je voor. veel ontvangst = veel kans op storing, of alleen lokale stations = weinig storing.

Op die externe Signaal schakeling kan de squelch gewoon altijd aangepast worden ook al is de gateway eigenaar niet thuis..

Dat is beter dan muten ;)


Martijn

_________________
http://www.cbforum.nl
http://www.freeradionetwork.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling