De Entel HT786 is een professionele portofoon voor de UHF band en momenteel het topmodel in de serie, er is ook nog een ATEX serie maar die is aanmerkelijk duurder.
Hieronder mijn eerste ervaringen met deze portofoon.
Wat opvalt is dat de porto geleverd wordt zonder lader, dat klinkt misschien wat vreemd maar in het professionele wereldje is dat niet geheel ongebruikelijk.
Veel portofoons worden opgeladen in meervoudige laders dus dan is voor elke porto een enkelvoudige lader niet nodig, de goedkopere modellen hebben wel een lader standaard.
Ook de programmeerkabel zit er niet standaard bij, de programmeersoftware is gratis te downloaden vanaf de website van de fabrikant en is modern opgezet, elke keer als de software wordt opgestart wordt er gekeken of er updates zijn.
Wat wel vreemd is is dat er geen helpfiles beschikbaar zijn, zelfs twee jaar na de introductie van de HT786 zijn er nog geen helpfiles beschikbaar.
Niet alleen voor bovenstaande porto is dat niet leverbaar, voor nagenoeg 75% van de porto's is geen helpfile beschikbaar.
Zo kan het dus gebeuren dat je iets niet weet en zelf maar moet uitzoeken hoe je dit oplost.
Een voorbeeld is hoe je het apparaat aan het scannen moet krijgen, bij de indeling van de knoppen staat wel dat je een toets kunt toekennen om een kanaal op lockout te zetten maar niet hoe je de scanfunctie aanzet.
De scanfunctie is overigens vreemd genoeg niet met een toets te activeren, men moet een bankje aanmaken en die bank gaat dan in zijn geheel scannen, niet echt handig.
De HT786 heeft een hoge stof en waterdichtheid klassificatie: IP68, dat is erg bijzonder voor een portofoon, stof en water kunnen dus nagenoeg geen schade aanrichten.
Door deze IP68 klassificering is het geluid wat minder dan verwacht, volgens opgave van de fabrikant zou het audio wat uit de luidspreker komt ergens tussen de 660 en 1000mw liggen.
Het geluid is wat aan de schelle kant en kan zeker niet zo hard als bijvoorbeeld een Vertex Standard VX-160, die laatste heeft slechts 500mw audio maar klinkt veel voller en kan ook veel harder.
De porto blijft dus achter op wat de fabrikant belooft.
De ontvangstkwaliteit is redelijk tot goed, een Vertex Standard VX-829 hoort zwakkere signalen beter dan de Entel.
De bijgeleverde antenne van de Entel is niet geschikt voor de gehele UHF band en moet men zelf op maat knippen met een bijbehorende tabel, dit is natuurlijk niet echt professioneel aangezien Motorola wel antennes heeft die de hele band bestrijken.
De porto kan werken tussen 400 en 470MHz en dat kan betekenen dat je meerdere antennes nodig hebt omdat de antenne niet geheel breedbandig is.
De bijgeleverde accu is van het type Lithium-Ion en heeft een capaciteit van 1800mAh.
Bij het aanzetten van de porto staat in het scherm te lezen hoeveel keer de accu opgeladen is en hoeveel keer opladen er nog rest voor de accu aan vervanging toe is.
Deze optie is niet uit te schakelen maar het kan de betrouwbaarheid wel verhogen aangezien je niet meer ongemerkt een accu kunt gebruiken die meer ladingen heeft gehad dan wenselijk.
De aantal ladingen worden bijgehouden in de accu, als je een accu pakt die bv 25 keer is opgeladen komt dat ook in het scherm te staan, handig!
Minder handig is de zeer lange opstarttijd die de porto nodig heeft, eerst start de porto op met een welkomsbericht, daarna laat de porto zien hoeveel ladingen de accu gehad heeft en uiteindelijk na 7 seconden wachten is de porto klaar voor gebruik.
Dit is veel te lang en erg vreemd, een Vertex Standard 829 en 929 hebben minder dan een seconde nodig.
Het uitschakelen gaat ook tergend traag, dit duurt ook zo'n 5 tot 7 seconden, bovendien laat de porto het audio nog door en dit komt irritant over als je de porto uit wilt hebben.
Pas nadat de uitschakelmelding weg is en het scherm helemaal uit is gaat uiteindelijk ook de gehele porto uit, hierbij is soms een ploppend geluid te horen.
Dit ploppende geluid is soms ook te horen als een ontvangend signaal afvalt, dit doet erg goedkoop aan en doet denken aan sommige modellen van Puxing, dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Nog even terugkomend op de accu, de capaciteit is ruim voldoende maar de batterij indicator is dat niet, in 4 stappen wordt de capaciteit getoond.
Echter, het kan voorkomen dat bij nog 3 streepjes resterend de accu binnen 10 minuten leeg is, ook dit doet erg goedkoop aan en is niet zoals het hoort.
Al met al vind ik het een redelijke porto die fijne kanten heeft maar ook storende kanten en zelfs kanten die gewoonweg belachelijk zijn voor een merk als Entel.
Hieronder de de plus en minpunten van de porto:
++ formaat
++ IP68!
++ battery charge counter
++ programmeersoftware gratis te downloaden bij fabrikant
+ helder display
+ veel functies en toepassingen
-- zeer lange opstarttijd
-- zeer lange uitschakeltijd
-- ploppende squelch
-- geen helpfiles aanwezig in de software
- antenne zelf op maat knippen
- geen zone mogelijkheden, alleen kanalen
- niet mogelijk een toets toe te kennen voor de scanfunctie
- batterij indicator niet altijd betrouwbaar
- handleiding alleen in PDF beschikbaar, wel bijgeleverd
- geen lader standaard meegeleverd
Mijn conclusie is dat Entel nog behoorlijk wat werk heeft om een goede porto te leveren gezien de grote lijst met minpunten en mankementen.
Ik had hoge verwachtingen van deze porto maar die zijn helaas niet uitgekomen.
Hieronder nog een foto en wat filmpjes van de porto:
http://www.entel.co.uk/videos/fireman_spray.wmvhttp://www.entel.co.uk/videos/radio_underwater.wmv